Water-drinken-is-gezond

Waarom is water drinken zo belangrijk?

Dagelijks moet je ongeveer 1,5 liter vocht drinken om je vochthuishouding op peil te houden, de beste manier om dit te doen is door het drinken van water. Water is een goede dorstlesser en bevat geen suiker en calorieën. Wanneer je wil afvallen is water een goede vervanger voor frisdranken en vruchtensappen.

Dorst
Drink niet alleen water als je dorst hebt, je moet eigenlijk al drinken voordat de dorst komt. De dorstprikkel komt namelijk pas vrij laat door, wanneer je intensief traint verdwijnt het signaal soms helemaal. Het is daarom erg belangrijk dat je zelf goed in de gaten houdt dat je genoeg drinkt.

Water belangrijk bij sporten
Het is belangrijk om tijdens het sporten goed water te drinken. Bij intensief sporten kan je wel 1 tot 2 liter vocht verliezen. Om goede prestaties te kunnen verrichten moet je ook voldoende water drinken. Drink voor, tijdens en na de training genoeg water.

Het lichaam produceert tijdens het sporten meer warmte dan normaal. Om te voorkomen dat de lichaamstemperatuur te veel stijgt, verdampt het lichaam extra vocht door te transpireren. Door te zweten wordt het lichaam verkoeld. Het vocht dat wordt uitgezweet moet weer voldoende worden aangevuld.

Door de lichamelijke activiteit versnelt ook de stofwisseling, hierdoor verlaten extra afvalstoffen het lichaam via de urine. Ook dit vocht moet weer aangevuld worden.

Andere dranken bij sporten
Behalve water kan je ook gebruik maken van een sportdrankje. Sportdrankjes helpen je vochtbalans op peil te houden en geven je energie. Wanneer je langer dan een uur intensief sport dan kan je gebruik maken van ene sportdrankje. Als je minder sport kan je beter gewoon water drinken, want sportdrankjes bevatten suikers en calorieën die ook weer verbrand moeten worden.

Gebruik geen energiedrankjes tijdens het sporten, energiedrankjes geven ook niet werkelijk energie. Energiedrankjes zitten boordevol met suiker, door energiedrank te drinken bestaat er de kans dat je meer energie binnenkrijgt dan dat je verbrand. Je sport dan eigenlijk voor niks en dat is zonde.

Share